QUESTIONS AND ANSWERS ON THE MATRIX

1. If the person assigned to the auxiliary route has accepted the auxiliary
route as a 6 day assignment, where is he/she placed on the matrix if
he/she gives up the 6 day assignment?

A. When a substitute, RCA, or RCR who previously elected to serve an
auxiliary route 6 days, later accepts a subsequent leave replacement vacancy,
the employee will be annotated on the assignment list as the primary leave
replacement for that route. If there are blanks on the assignment list for a
route in the second and third leave replacement slots, and the employee is
qualified on the route(s), the employee may be designated accordingly on the
assignment list. (Analysis of Changes National Agreement 1995-1999 pp. 25)
2. Can a senior leave replacement carrier bump a junior leave
replacement carrier?

A. There is no “bumping” on the matrix under any circumstances. As an
example, when the substitute, RCA, or RCR who previously elected to serve an
auxiliary route six days, accepts a subsequent leave replacement vacancy, the
employee may not bump a leave replacement with less service in the office from
a second or third designated assignment.

3. Can each station or branch have its own matrix?

A. No. The matrix must be posted in each office, including stations and
branches, and will list all regular rural routes along with the assigned leave
replacement and those substitutes, RCAs and RCRs designated as the second
and third leave replacements for each route. Stations and branches will fall
under the main office and the matrix that is established for that office.
Stations and branches can establish a separate list similar to the matrix for
each individual delivery unit which provides the qualified substitutes, RCAs
and RCRs in the order of the longest period of continuous service in the office
for each route in the delivery unit. This will assist management when offering
an assignment within the delivery unit, once the matrix has been exhausted.
(Analysis of Changes National Agreement 1995-1999 pp. 23)

4. If the primary, second and third leave replacements for a route are
unavailable on a given day, is the work then offered to other qualified
leave replacements by seniority?
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A. Yes, the assignment will then be offered to qualified substitutes, RCAs or
RCRs assigned to that delivery unit, in the order of the longest period of
continuous service in the office. (Article 30.2.D; Analysis of Changes National
Agreement 1995-1999 Pg. 26)

5. When would a Temporary Relief Carrier (TRC) be utilized?



A. Only after the specific provisions of Article 30.2.D regarding the use of
substitutes, RCAs and RCRs are complied with, may management utilize a TRC
to serve a route other than his or her primary assignment.

6. How are Temporary Relief Carriers (TRCs) recognized on the matrix?
A. Temporary Relief Carriers (TRCs) may appear on the matrix only as the
primary leave replacement. (Analysis of Changes National Agreement 1995-
1999 Pg. 23)

7. What is qualified?

A. Qualified is defined as having received training on or having been utilized
on the route. (Article 30.2.D.3)

8. Last week there was no one available to carry route 1. Even though I
have never been trained on route 1, my postmaster required me to deliver
it. Now that I have carried route 1 am I considered qualified on that

route.

A. Yes. Since you have been utilized on route 1, your name should be placed
on the list showing you are qualified on route 1. (EL-902 Article 30.2.D)

9. I have been trained on two routes. Should I have been given training
before I was required to carry this additional route?

A. Yes. A newly appointed rural carrier craft employee or a leave replacement
assigned to more than one route will be allowed a reasonable period with pay to
become familiar with the route and become proficient. (EL-902 Article 9.2.L..1)
10. If a leave replacement is given the opportunity to select two routes

on the matrix that they are qualified on and they decline to make the
selection, which routes would the leave replacement be designated for on
the matrix?

A. If the leave replacement opts not to make a selection, management would
then have the discretionary authority to place the leave replacement’s name on
the matrix as a replacement for routes on which he/she is qualified, if vacant.
11. Is there a time frame for redoing the matrix?
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A. No. When circumstances create a large number of blanks on the matrix

due to conversions, auxiliary route assignments, etc., management should
review the list to determine if some movement of qualified leave replacements
or cross training is needed. (Analysis of Changes National Agreement 1995-
1999 pp. 25)

12. When redoing the matrix, can management change all the route
assignments?

A. No. Should management decide that some movement amongst assignments
1s necessary, only those qualified leave replacements desiring to change



assignments will be affected. (Analysis of Changes to the National Agreement
pg. 25)

13. I am an RCA and the senior leave replacement in my office. I have
been trained on my primary assignment only. All of the other leave
replacements have been trained on three routes. Do I have the right to
require my postmaster to train me on three routes?

A. No. When necessary or desirable, a substitute, RCA or RCR who is
assigned to one route may be utilized on up to three routes. However, the
employee’s prime responsibility is to the assigned route. (Article 30.2.C.1
USPS/NRLCA National Agreement 1995-1999)

*NOTE: It is the position of the NRLCA that training on additional regular
routes should be done by seniority. However, absent any contractual language
to support our position, management has the discretionary authority to cross
train. Discretionary authority must not be used in an arbitrary, capricious or
discriminatory fashion. Before the other leave replacements are trained on a
fourth route, management would be required to train you on up to three
routes. (Step 4, G95R-4G-C 97105440, Praireville, LA)

14. When the regular carrier is on approved leave for an entire week and
the primary relief carrier is not available, the secondary relief carrier is
only available for three days, and the third relief carrier is available all
week, who gets the work?

A. The secondary leave replacement would carry the route on the days he/she
is available and the tertiary carrier would carry the remaining days.

15. If the leave replacement assignment becomes vacant on a primary
route due to the RCA becoming regular, quitting, being fired, etc., do you
post the second and third assignment?
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A. No. When a vacancy occurs in the leave replacement ranks, the primary
assignment shall be offered to qualified substitutes, RCAs, and RCRs in that
office in the order of the longest period of continuous service in the office,
without regard to classification.

When circumstances create a large number of blanks on the list due to
conversions, auxiliary route assignments, etc., management should review the
list to determine if some movement of qualified leave replacements or additional
cross training is needed. Should management decide that some movement
amongst assignments is necessary, only those qualified leave replacements
desiring to change assignments will be affected. (Analysis of Changes National
Agreement pg. 25, EL-902 Article 30.2.E)

16. When the senior leave replacement makes his/her second and third



selection on the matrix, can he/she select two second positions or two
third positions?

A. No. When the employee is qualified on multiple routes the employee will be
allowed to choose the two additional routes on which qualified, based on
seniority. Qualified is defined as having received training on or been utilized
on the route. The employee may appear as the primary replacement for one
regular route and because of the seniority of the leave replacement appear as
the second leave replacement on two additional routes. Conversely, the
employee may appear in the third leave replacement column on two additional
routes other than his/her primary route. Management must place the leave
replacement on the matrix in the second position(s) if available. If there are no
second positions available, the leave replacement would be placed in the third
position(s). (Analysis of Changes National Agreement 1995-1999 pp. 24)

17. Are substitutes, RCAs and RCRs allowed to be on the matrix in more
than one post office?

A. No. They would only appear on the matrix for the office to which they are
assigned as the primary relief carrier. However, if the matrix has been
exhausted and there is no one available in the office to deliver the mail, then a
relief carrier from another office may be utilized in accordance with Article
30.2.D of the USPS/NRLCA National Agreement.

18. What is meant by the term delivery unit?

A. Delivery unit is defined for this purpose as a physical location containing
one or more five digit Zip Codes under the control of one postmaster or
station/branch manager. (EL-902 Article 30.2.D.3)
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19. What happens when the leave replacements in the second and third
positions on the matrix are unavailable?

A. If the second and third leave replacements on the list are unavailable the
assignment will then be offered to qualified substitutes, RCAs, or RCRs
assigned to that delivery unit in the order of the longest period of continuous
service in the office. (Article 30.2.D; Analysis of Changes National Agreement
1995-1999 pp. 26)

20. A TRC is initially assigned as a primary leave replacement, then a new
RCA is brought into the office. Who has seniority?

A. TRCs do not earn seniority. The RCA would be earning seniority from the
date assigned to the office.

21. The primary leave replacement on route 1 has the five day auxiliary
assignment, the regular carrier on route 1 is out sick and since I am the
next senior leave replacement in the office, I am working the auxiliary



route. If after 89 days the leave replacement on route 1 accepts the
designation 74 assignment, will the time I have served on the auxiliary
route count toward my 90 day qualifying period so I can begin earning
annual and sick leave?

A. Yes. If the auxiliary route is awarded to the leave replacement who was
temporarily assigned to the auxiliary route, the time served on the route would
count toward the time requirement for earning leave in accordance with Article
10.5.B (Analysis of Changes National Agreement 1995-1999 pg. 97)

22. If the auxiliary carrier has accepted the auxiliary route as a five day
assignment, must they continue to be on the matrix?

A. No. The employee will only serve on the assigned auxilary route and as the
primary leave replacement on the assigned regular route.

(Article 30.2.G.4)

23. Should a leave replacement from a delivery unit be utilized before a
leave replacement from another post office is utilized?

A. Yes, all leave replacements from a delivery unit must be utilized before
going to another post office, in addtion to regular carriers on and off the RDWL.



